możesz smażyć na maśle :) ja lubię, również smalec, do krótkiego smażenia oliwa też Kujawki to średnia opcja, ogólnie na rzepakowym to lepiej nie Na smalcu mięsa jeszscze nie smażyłem. Kiedys smazylem jaja na patelni na smalcu, i placki (Zwykle jajko maka mleko masa na patelnie takie najprostsze) Mam smak straszny na najprostsze jedzenie na [...]
Kamel to nie sa frytki wiec nie smazymy w glebokim oleju tylko tak na oko by sie usmazylo wiec rzadko kiedy zostanie ci olej by ponownie odsmazyc. A co do dlugosci smazenia to niewiem niech ktos inny sie wypowie ale jak ja smaze ok 3-5min to mysle ze jest ok
Ja też smażę na oliwie nieraz ;-) I nie uważam by było to coś złego. Istnieją dowody na to, że oliwa nadaje się nawet do ekstremalnego (bo głębokiego) smażenia, chociażby: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20678538
zobaczymy, co mi z tego wyjdzie %-) a jak się kompletnie nie uda to pokombinuje coś w formie naleśników bardziej ;-) edit: aaa i jeszcze pytanko. czytałem, że czas smażenia tortilli na patelni to 20 sec z każdej strony jeśli chcemy uzyskać miękkie placki, które będziemy w stanie zwinąć w rulon, a nawet do 4 minut gdy chcemy na bardziej "sztywno" - [...]
He he... Przygotowuję piersi, czyszczę, zawijam w papirusy i do lodówki. Gotuję też odpowiednią ilość ryżu lub makaronu i gotowe. Potem wystarczy pierś wrzucić na patelnię a pod koniec smażenia dorzucić makaron lub ryż. 10 minut i posiłek gotowy. Trochę zaśmieciliśmy chłopakowi temat :-)
kiedys mialem podobne bole, poszlem do lekarza i okazalo sie ze to od zgagi, a bol promieniowal i myslalem ze to trzustka, zalecil mi lzejsze posilki jesc, bez smazenia, i podstawa to sie nieprzejadac
Junior SFD - pierwsze kroki na siłowni i w sporcie
[...] kcal co jakiś czas i obserwuj. Jesz mało mięsa bo każde mięso jest tłuste i ciężkostrawne, pierś z kurczaka i ryby, schab odpadają? Jak z nabiałem, twaróg? Poza tym, oprócz smażenia jest jeszcze duszenie, grillowanie, pieczenie, kotletów z mielonej piersi próbowałeś? jest naprawdę multum przepisów, zajrzyj do Działu Kuchnia, tam masz przepisy [...]
Jak jestes na cyklu to unikaj smazenia, szczegolnie na smalcu, masle. Milosz to nie jest ckd Wiecej nienasyconych a nasycone do minimum Lepiej gotuj, wystarczajaco obciazsz watrobe. Jakie masz zalozenia btw? Zmieniony przez - LUKI w dniu 2006-05-10 21:47:48
ja sie wtrące do tego smażenia tłuszcze wielonienasycone o ile sie nie myle jak są smażone to wydzilają jakąs trującą substancje nie wiem czy dobrze napisałem ale chyba tak Założyciel Mafi / Masa RulezZ / oto moje zdjęcia po 4 miechach ćwiczeń http://www.sfd.pl/topic.asp?topic_id=94977
[...] podczas wycinki lub masy. Jeśli Ci nie schodzą gotowane chodź gorąco polecam ;) to mozesz kupic takie na patelnie lecz bardziej je gotuj na tej patelni niż smaż bo podczas smażenia dużo witamin sie traci i tylko na olejach zawierających zdrowe tłuszcze. A jak z tymi jajami ? Ty jesz 4 całe? bo z tego co wiem to jedno wazy 50g. 4 całe to nie [...]
[...] on poddany działaniu wysokiej temp szczególnie w obecności tłuszczów nienasyconych moze wejśc z nim reakcję i w ten sposób stacić zdolnośc do rozkładu enzymatycznego w żołądku a co za tym idzie nie zostanie przyswojony. Podobnie jest podczas smażenia mięsa ale myślę że to przez znawców powinno być powszechnie znane Dzięki za zainteresowanie.
Każde pożywienie spożywane na surowo jest lepiej wchłaniane od pddanego obróbce cieplnej.Podczas gatowania,smażenia żywność traci na wartości odżywczej,ale robimy to ze względów smakowych,estetycznych oraz zdrowotnych,ponieważ współczesna żywność do zdrowych nie należy.
[...] tutaj na forum. Wiem jak komponować posiłki, wiem że trzeba różnicować źródła białka, węgli, tłuszczy, o stosunku kwasów tłuszczowych, żeby dawać sporo warzyw, unikać smażenia itp. itd. Chodzi mi o samą koncepcję diety, czyli czy taki rozkład BTW przy mojej budowie ciała i metaboliźmie jest dobrą opcją, czy warto próbować, a może ktoś ma [...]
[...] redukcję i nie zamierzam przestać. Na 1, max 2 łyżkach dobrej oliwy. Jeszcze żyję, a kg jak leciały tak lecą (od listopada -18kg). Nie wyobrażam sobie kurczaka czy ryby bez smażenia. Zgodzę się co do dodatków typu bułka tarta, ale to wyjątek. Moim zdaniem najważniejsze, żeby nie przekraczać zapotrzebowania na zdrowe (bo tylko takie mam na myśli) [...]
[...] są też wartości dla ugotowanego. Kurczaka tylko nie wiem czy jest sens ważyć przed skoro traci na wadze. EDIT wzięte z forum sfd _> "Spoko kurak i inne rzeczy w czasie smażenia, pieczenia, gotowania tracą tylko wodę reszta zostaje. Produkty oczywiście ważymy surowe." Czyli w aplikacji wpisuje że 100gram chociaż po upieczeniu będzie 70 gram [...]
to ze w schabowych od długiego smazenia jest od hooya syfnego tłuszczu, zwłaszcza jak ktos dodaje jakichs margaryn czy innych trans pierdół, to wtedy ten posilek niemozna nazwać jakims kulturystycznym, dla watroby jakies mega tłuste potrawy tez niesą obojętne, wszystko dla ludzi ale z umiarem :) Akurat mam taką mentalnosc ze jak dieta to dieta i [...]
Junior SFD - pierwsze kroki na siłowni i w sporcie
surowe jajka to głupi pomysł. Są gorzej przyswajalne, a do tego można się zarazić salmonellą. najlepiej gotowane na miękko, ew. na twardo. sam kiedyś robiłem takie śniadanie ale już zrezygnowałem ze smażenia. Zmieniony przez - paramaribo2 w dniu 2013-06-20 22:53:31